ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η Ρυθμική Γυμναστική είναι μια μοναδική σύνθεση μοντέρνου χορού , μπαλέτου και γυμναστικής με την υποστήριξη των οργάνων της ρυθμικής γυμναστικής. Στο συγκεκριμένο άθλημα εναρμονίζονται όλες οι κινήσεις του σώματος με την ομορφιά και τη χάρη χορού και μουσικής.
Η ενασχόληση με τη Ρυθμική γυμναστική αποσκοπεί στην εκγύμναση του σώματος, τη διερεύνηση κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού, στην καλλιέργεια της μουσικότητας ,την αίσθηση του ρυθμού, στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας , στην αντίληψη του χώρου και του σώματος, στην απόκτηση πειθαρχίας και συγκέντρωσης καθώς και στην έκφραση των συναισθημάτων με την κίνηση.

Πλεονεκτήματα της ρυθμικής γυμναστικής :

Τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται με κομψές , εκφραστικές και όλο χάρη κινήσεις.
Αναπτύσσουν διάφορες κινητικές δεξιότητες .
Αποκτούν αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη.
Αναπτύσσουν και βελτιώνουν την ευλυγισία του σώματος τους.
Μαθαίνουν να αγωνίζονται και να ξεπερνούν εμπόδια .
Αποκτούν καλή φυσική κατάσταση και ευεξία.

Για τη νέα χρονιά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

Τμήμα ηλικιών 4-5 ετών

Οι αθλήτριες του συγκεκριμένου τμήματος αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τη ρυθμική γυμναστική μέσα από διάφορα μουσικοκινητικά παιχνίδια ,εξασκούν και αναπτύσσουν την ευλυγισία, τον προσανατολισμό στο χώρο, τον ρυθμό καθώς και τις βασικές κινητικές δεξιότητες της ισορροπίας και του συντονισμού. Επίσης , γίνεται η παρουσίαση των οργάνων της ρυθμικής γυμναστικής ( μπάλα, στεφάνι, κορδέλα , σχοινάκι , κορύνες ) και η εξοικείωση με αυτά με παιγνιώδη μορφή. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην εκμάθηση βασικών γυμναστικών ασκήσεων( προακροβατικών) και χορογραφικών στοιχείων.

Τμήμα ηλικιών 5-6 ετών

Στις προπονήσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας περιλαμβάνονται κινητικά παιχνίδια μέσα από τα οποία αναπτύσσεται ο συντονισμός, ο ρυθμός και ο προσανατολισμός στον χώρο. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ευλυγισία, στην ισορροπία, στη νευρομυϊκή συναρμογή καθώς επίσης γίνεται χρήση των μαλακών οργάνων της Ρυθμικής (Μπάλα, Σχοινάκι), εφόσον είναι ο προθάλαμος της εκμάθησης των βασικών τεχνικών του αθλήματος. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην εκμάθηση βασικών γυμναστικών ασκήσεων( προακροβατικών) και χορογραφικών στοιχείων.

Τμήμα ηλικιών 6-7 ετών

Στις προπονήσεις της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των φυσικοσωματικών προσόντων με ασκήσεις γενικής ανάπτυξης στη μπάρα ή στο κέντρο, ανάπτυξη του συντονισμού σώματος με την χρήση οργάνων, της ταχύτητας, της ευλυγισίας (ωμικής ζώνης, σπονδυλικής στήλης και ισχίων),της ελαστικότητας των μυών, της ισορροπίας και της δεξιοτεχνίας. Στις προπονήσεις επικεντρωνόμαστε στην βασική τεχνική ασκήσεων του σώματος και των οργάνων (Μπάλα, Σχοινάκι, Στεφάνι, Κορδέλα) καθώς και στις ασκήσεις που αφορούν προακροβατικά και χορευτικά στοιχεία.

Τμήμα ηλικιών 7-9 ετών

Οι προπονήσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας επικεντρώνονται στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ευλυγισίας, της ταχύτητας αντίδρασης, της αλτικότητας και της σωστής εκτέλεσης των ασκήσεων των βασικών ομάδων των οργάνων (Μπάλα, Σχοινάκι, Στεφάνι, Κορδέλα). Δίνουμε προσοχή στην σύνθεση μίας προπονητικής ρουτίνας που συνδυάζει περιστροφικά άλματα ,ακροβατικά στοιχεία καθώς και ρυθμικά βήματα με τον ρυθμό της μουσικής. Στο τέλος κάθε προπόνησης εκτελούνται ασκήσεις φυσικής προετοιμασίας και ενδυνάμωσης σε ομάδες η σε ζευγάρια.

Τμήμα ηλικιών 10-12 ετών

Στις προπονήσεις αυτής της ηλικιακής ομάδας στοχεύουμε στην τελειοποίηση των βασικών τεχνικών ασκήσεων σώματος και οργάνων. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποιοτική εκτέλεση των ασκήσεων τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη ελαστικότητα, ταχύτητα, αντοχή, δύναμη, αλτικότητα και στροφικότητα με ή χωρίς όργανα (Μπάλα, Σχοινάκι, Στεφάνι, Κορδέλα, Κορύνες). Τα πετάγματα και οι αλλαγές οργάνων είναι βασικά στοιχεία στα οποία επικεντρώνεται μία προπόνηση. Στο τέλος κάθε προπόνησης εκτελούνται ασκήσεις φυσικής προετοιμασίας και ενδυνάμωσης σε ομάδες ή σε ζευγάρια.

Τμήμα ηλικιών 13-16 ετών

Στις προπονήσεις αυτής της ηλικίας δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην βελτίωση και στην καλύτερη εκτέλεση των ατομικών- ομαδικών βασικών ασκήσεων του σώματος και των οργάνων τόσο σε συνθήκες προπόνησης όσο και σε συνθήκες παρουσίασης των προγραμμάτων. Οι αθλήτριες θα είναι έτοιμες να πάρουν μέρος σε επίσημα διασυλλογικά Φεστιβάλ ή Φεστιβάλ της Ε.Γ.Ο. Στο τέλος κάθε προπόνησης εκτελούνται ασκήσεις φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε κυκλική μορφή.

Δοκιμαστικό Μάθημα

Pin It on Pinterest

Share This